tirsdag 4. september 2012

Birkebeinerløpet - 11 dager unna

Skrev om Birkebeinerløypa 15. juli - repeterer det her.

Slik så løypa ut i 2010:Og slik skulle den også ha sett ut i 2011, men pga. mye nedbør sommeren igjennom, måtte løypa legges om flere steder. Minnes at dette skjedde tett opptil løpsdagen og at det derfor ikke finnes en løypeprofil.

Løypeprofilen i år fremstår helt annerledes. Starten er flyttet fra Sjusjøen til Birkebeineren skistadion.  Målgang som tidligere ved Håkons hall. Og slik ser profilen ut i år:Noe sier meg at dette blir meget hardere enn i fjor for meg som er ei sinke i oppoverbakker...

Noen uttalelser om den nye løypeprofilen sakset fra Birkens egne nettsider:

- Det er en ganske tøff start med mange harde oppoverbakker. Etter dette er traseen lett kupert med partier i myr, på grus, og på skogsveier. Løypa er veldig variert, og traseen er bred og oversiktlig.
(http://www.birkebeiner.no/Birkebeinerlopet/Nyheter/--Morsom-a-lope)

- Den nye traseen er krevende å løpe, og stiller større krav til deltakerens utholdenhetskapasitet enn det den gamle traseen gjorde. Traseen er lett kupert og har et varierende underlag, noe som gjør den mindre belastende for beina i forhold til den gamle traseen.
(http://www.birkebeiner.no/Birkebeinerlopet/Nyheter/--Morsom-a-lope)

- Det er foretatt store endringer av startområdet og resten av løypetraseen. Den nye traseen er 21 km, og har en svært ulik høydeprofil enn tidligere. Ved å flytte startområde til Birkebeineren Skistadion som ligger 350 meter lavere enn det tidligere startpunktet på Sjusjøen blir det langt færre høydemeter som skal tilbakelegges for deltakerne. Målgang er som tidligere ved Håkonshall. Belastningen på deltakernes bein og spesielt knær blir derfor mindre, og faren for skader som følge av løping i utfor-bakke blir kraftig redusert.
(http://www.birkebeiner.no/Birkebeinerlopet/Nyheter/--Morsom-a-lope)

- Av de totalt 21 kilometer er nå 3,5 kilometer på grusvei.
(http://www.birkebeiner.no/Birkebeinerlopet/Nyheter/Dette-er-den-nye-traseen)

Og slik er løypebeskrivelsen (http://www.birkebeiner.no/Birkebeinerlopet/Om-selve-lopet/Loype): 

Fra start til 1. matstasjon
Starten foregår på Birkebeineren Skistadion på Lillehammer 525 m.o.h. Fra start og frem til 1. matstasjon, som er i veien opp til Finnsveen, løper du i langrennsløypene fra OL-94. Her er underlaget varierende, fra sti med forskjelling underlag til grasbelagt bred skitrasé. Denne delen av traseen har noen kvasse utforbakker. Vær forsiktig, særlig ved nedbør. 

Mellom Finnsvevegen og Mesnasaga, matstasjon nr. 2
Traseen fortsetter i OL-løypene frem til Birkebeinerløypa. Etter ei lita sløyfe mot Nevla kommer du tilbake til Birkebeinerløypa som følges over Sjøsæterveien og ned på Sagmyra. Hele denne strekning har grasbelagt trasé. Fra Sagamyra løper du inn på Ingalåmi traseen frem til Myggbukta. Denne delen av løpstraseen blir i 2012 opparbeidet til sykkelsti, og underlaget blir grus. Fra Myggbukta til matstasjon på Mesnasaga er det skogsbilvei i 1 km. Avstand fra start til matstasjon nr. 2 er ca 5,5 km. 

Mellom Mesnasaga og Kroken, matstasjon nr. 3
Etter matstasjonen på Mesnasaga løper du på nytt inn i Ingalåmi traseen til du har passert brua over Mesnaelva. Her er det fast, men stedvis noe steinete, underlag. Etter å ha passert Mesnaelva kommer du inn på Vårsætervegen, som er en flat skogsbilvei med gras på begge sider og i midten. Etter å ha løpt på skogsbilveien i 2,5 km tar du ned til høyre og inn i Ingalåmi traseen igjen. Her er underlagt noe varierende med noen bløte partier frem til matstasjonen ved Kroken etter ca 15 km. 

Fra Kroken til mål ved Håkons  Hall
Fra siste matstasjon og til mål ved Håkons Hall er det 4,5 km. Den første kilometeren er på flat sti med en del steiner og noen små bløte partier. Videre kommer du inn på Maihaugløypa som følges til du kommer inn i lysløypa rett i bakkant av Maihaugen. Her det 1,5 km med enkelte bratte bakker og noen kortere bløte partier. Lysløypa, som er flat og lett å løpe i, følges frem til toppen av Kleivbakken. På denne strekningen krysser traseen to lokalveier i Nybu. Vær oppmerksom, kryssende trafikk kan forekomme. Fra toppen av Kleivbakken går løypa på skrå ned bakken og en liten runde i bunn av bakken før målgang ved Håkons Hall etter 21 km.