søndag 5. august 2012

Birkebeinerritet - løypa

Koser meg her med å se igjennom videoen NRK har laget av Birkebeinerløypa. Du kan se den her. Nå er det kun 20 dager igjen :)

Birken beskriver løypa på denne måten:

Start er i Tollef Kieldesgate i Rena sentrum. Løypa går nordover Koppangveien, under RV-3, opp Rogsveveien, inn i Kirkeberggt., videre sørover Løypeveien og inn Åsbygdveien. Åsbygdveien følges vestover forbi Skramstadsætra (640 moh). De første 1,8 km er på asfalt i flatt terreng. Etter ca 7 km går løypa over til grusvei. Fra start til matstasjon på Skramstadsætra er det en stigning på 450 meter og de første kilometerne er seige.

Løypa går videre på dårlig skogsbilvei ned til Sørstubua i Djupdalen. Herfra er det grusvei ned til Djuposet. "Gåetappen" er utbedret i venstre løpet. Det er valgfritt hvilket løp man velger.

Fra rundkjøringen etter ”gåetappen” går løypa på skogs/grusvei ca. 4 km til Bringbusætra.

Ned mot Bringbusætra ( 27,2 km) er det bratt de siste 200 meterne før en skarp høyresving over en bru. Rett etter brua går løypa opp til høyre på skogs/grusvei bort til traktorvei. Traktorveien er ca 900 meter. Midtveis i denne passerer man Kråleråa på ei bru som ble bygget ny i 2007. Løypa går så skarpt til venstre ut på grusvei, videre ned til Bergetronget. Vær obs på farlig sving og passering av brua ved Bergtronget.

Etter brua er det opp en liten bakke før man svinger ut på Åstdalsveien og nordover til Bjønnåsbrua. Herfra går løypa i jevn stigning parallelt med Åsta i 3 km før den går jevnt oppover til Nysætra (her krysser Birkebeinerrennets løype) og bort til Øyungen (785 moh). Løypa fortsetter slakt, men raskt nedover til Kvarstad ( 49,7 km) (matstasjon og 670 moh).

Fra Kvarstad stiger det hele veien opp Kvarstadsæterlia til krysset ved Grunnbekken. Løypa går så til høyre og videre nordover til krysset ved Storstilen og til venstre gjennom setergrenda og over brua i bunnen av bakken.

Så begynner de berømte Rosinbakkene som går i relativt sterk stigning til Aksjøen (860 moh), over myrdragene i kupert terreng bort til Elgåsen (matstasjon og 900 moh).

Videre i samme terreng bort og opp til løypas høyeste punkt på Storåsen (69,9km) (955 moh).

Veien har asfaltdekke gjennom Sjusjøområdet ned til avkjøringen ved Tyria. På denne strekningen er det mange farlige utkjøringer, det går utfor hele veien og i høy fart.

Ved Tyria tar løypa skarpt inn til høyre på grusvei langs en kanal. I enden av kanalen tar løypa av inn til høyre på Svartbekkvegen. Etter ca 2,5 km går løypa inn til venstre hvor det er ca 600 meter til neste kryss. Løypa går nok en gang til venstre og litt bratt ned mot skarp sving (120 grader) til høyre ut på Sjøsetervegen. Det er såkalt fast dekke bort til skistadion.

Sjøsetervegen er dårlig vedlikeholdt og kan ha skumle hull og brå forhøyninger som man ikke forventer på vei med fast dekke.

Traseèn går skarpt til venstre fra asfalten inn gjennom en kjøreport i gjerdet ved Birkebeineren skistadion, over stadion, videre bort grusveien til Kroken og på fast dekke bratt ned bakkene med skarpe svinger til avkjøringen til toppen av Ballettbakken. Herfra er det grusdekke fram til mål.

Løypa er bratt ned Ballettbakken. Den går rundt sletta i Lysgaardsbakkene og bort til Gamle Nordseterveg. Herfra går det bratt ned mot baksiden av Håkons Hall.

Nederst i Gamle Nordseterveg går løypa skarpt til venstre og sørover opp en kort motbakke før man runder gressbakken på sørsiden og ned mot målområdet (290 moh).

Den totale lengden på løypa er 94,6 km.