søndag 28. september 2014

Rallarvegen i mitt hjerte - også i år :)

Denne helgen var det atter duket for den tradisjonelle Rallarveg-turen med mine to eldre søsken. Vi pleier ta den siste helg i september. Skal si turen i år ble annerledes enn i fjor!

Vi startet på samme tidspunkt og sted som i fjor: Fra Haugastøl rundt 7:15. Det var spådd en mengde vind og tildels regnfullt. Hverken vind eller regn var det som skulle komme til å plage og tappe oss for krefter. Det var snøen - som vi slettes ikke hadde tatt høyde for.

Det er omlag 27 km fra Haugastøl til Finse. Rundt halvveis uti møtte vi store snømengder som tvang oss av syklene. Det ble et slit å vasse fremover i den våte snøen med syklene på slep. En bil kom etter hvert kjørende forbi oss og ga noen spor vi kunne sykle i. Det hjalp litt. Vi fant ut at vi måtte ta en skikkelig pause på Finse for å finne ut om vi orket fortsette mot Vatnahalsen. Turen til Finse tok oss 3 timer og 45 minutter, mot 2:15 i fjor - og da hadde vi endog et uhell som krevde plasterbehandling!

Vi tok en god pause på Finse. De har en fin ventehall på togstasjonen. Der fikk vi varmen i oss igjen. Tittet ut på snøen, og fant ut at vi ville fortsette mot Vatnahalsen, en strekning på 35 km. Vi tenkte at bare vi kommer oss over toppen (1343 m.o.h.), en mil etter Finse, ble det sikkert bare veier. Vel, de første 15 km etter Finse ble til at vi gikk det aller meste av tiden, vassende i søkkvåt snø, tidvis vann til knes. Det var et sugende "føre"!!! Tappet oss for krefter. Mange små pauser. Først da vi var kommet under 1200 meter, kunne vi atter sykle. Det var da en lettelse på alle måter! Jeg var klissvåt til skinnet og regnet hølja ned. Dog var det deilig slippe vasse i snø. Fordi jeg frøs så veldig, fikk jeg lov av mine søsken til å sykle i forveien da det gjenstod 11 km. Jeg ankom Vatnahalsen hotell 6:07 etter at vi startet på Finse. I fjor brukte vi 2:22 på samme strekning!

I går brukte jeg nesten 11,5 time (inkl. alle pauser) på samme strekning som vi i fjor brukte under seks timer på! Var ikke akkurat snakk i går om å få til turen ned til Flåm og opp igjen før middag.... Det får bli i godværet vi får om et år :)

Forøvrig anbefales Vatnahalsen hotell på det varmeste. Veldig hyggelig betjening, fine rom, god mat og drikke :)

Vi bestilte i går kveld togbiletter tilbake til Haugastøl. Vi kunne ikke se for oss at all snøen hadde smeltet til i dag, søndag. En smule skuffet så vi derfor fra togvinduet at veier som i går var fulle av snø, i dag var bare. Også på Finse var sykkelveien uten snø. Vår trøst ble at det sikkert var en masse snø igjen nærmere toppen av ruta! Ellers så kunne vi jo fint ha syklet tilbake til Haugastøl fra Vatnahalsen....

Bildet her på toppen viser lørdagens føre fra Finse.

---
Her glimt fra 2008 (vindåret) og 2010 (ganske-godt-vær-året) - begge ganger i slutten av september (vår søsken-tradisjon):