søndag 28. august 2016

Birkebeinerrittet 2016 gjennomført

Det var først fredag formiddag at jeg bestemte meg for å delta på Birken. Torsdag var jeg 99 % sikker på at jeg ikke skulle. Så dukket opp div. Birken-stoff på Facbook og lysten til selv å delta kom.

Avgårde lørdag morgen med bussen til IF Frøy (takk for at jeg fikk sitte på!). Ganske så nydelig vær på Rena. Sola skinte, men vi merket innimellom den ganske kraftige vinden. Den var også merkbar i løpet av turen over fjellet. Vinden kom gjerne fra siden eller i mot. Det var tidvis tungt å sykle!

Jeg startet i pulje 39 kl. 11:15. På styret hadde jeg, tradisjonen tro, festet mellomtidene fra i fjor. Nå var årets trasé endret noe fra tidliger år. Seks km kortere, men ikke lettere av den grunn. Der vi tidligere fikk deilige nedoverbakker, kom nå oppoverstrekk samt gjørmeparti og single-track skogsparti. Sier noe når årets merketid i min pulje var minuttet svakerer enn fjorårets. Vinden har også trolig noe av skylda der, ikke bare den nye traséen.

Opp til første passeringspunkt, Skramstad, lå jeg et par minutter etter fjorårets tid. Ved neste passeringspunkt, Bringbu, lå jeg drøye tre minutter etter egen tid i fjor. Frem til dette punktet var traséen den samme. Fra Bringbu til Kvarstad er ruten endret, slik at å sammenligne egne tider ble vanskelig. Ny trasé der er ca. 3,5 km kortere, men abosloutt ikke lettere. Jeg brukte kun et par minutter raskere tid i år enn i fjor.

Fra Kvarstad til Storåsen kommer det trekket jeg anser som det tøffeste: Jeg har nå syklet i rundt 4,5 mil og det ligger nesten to mil foran med mye oppover. Gledelig fra i år er at jeg syklet dette strekket raskere enn jeg noen gang har gjort og ett minutt fortere enn i fjor.

Det er på sånne tøffe strekker utrolig digg med publikum langs løypa! Vet ikke hvor mange som tok bølgen for meg i går; herlig! Disse flotte publikumerne serverte også sjokolade og cola. Ingentng som cola når jeg nærmer meg Storåsen!

Det siste strekket fra Storåsen og til mål er nå 2,5 km kortere enn tidligere. Borte er det lange partiet med asfalt, der de tøffeste sikkert var oppe i 80 km/t. (Selv synes jeg 45 km/t er mer enn fort nok - min makshastighet i går var 51,2 km/t.) Ny trasé går mye på grusvei; ikke så rask som asfalt og er mer krevende.

Jeg brukte drøyt fire minutter mindre enn i fjor fra Storåsen til i mål. Slik perset jeg rittet med 4:21. Sier meg godt fornøyd med det på bakgrunn av at merketiden i min klasse var dårligere i år enn i fjor. Elitepulja herrrer syklet forresten tre minutter raskere enn i fjor; jeg fire :)

(Kvinner elite syklet i år ett minutt saktere enn i fjor.)

Jeg hadde altså ikke tenkt til å sykle i går. Til det hadde uka vært for slitsom mentalt. Når jeg nå først har syklet, er jeg glad for det. Det var en fin opplevelse, selv om jeg hadde noen tunge tanker underveis. Naturen er virkelig flott på denne tiden av året; jeg vet heldigvis å nyte den der jeg sykler! I tillegg hadde jeg ingen kramper underveis, kun små antydlinger. Jeg var flink til å drikke og få i meg næring på alle matstasjonene. Jeg drakk også litt av egen flaske underveis samt fikk i meg en Enervitene Sport Competition etter rundt tre og seks mil.


Nå er årets pin samlet med resten på min korktavle: FredagsBirken i 2009 og 2010. Birkebeinerrittet i 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 og nå 2016. I tillegg en fem-årspin for å ha deltatt på Birkebeinerrittet fem ganger.

tirsdag 23. august 2016

Planen under kontroll, men.....

Slik var planen:

Uke 32: En sykkeltur på ca. 5 mil.
Uke 33: Sykle til og fra jobb mandag - torsdag.  Det utgjør fem mil pr. dag = 20 mil.
Uke 34: Sykle til og fra jobb mandag og tirsdag = 10 mil.
Totalt 35 mil.


Slik ble det:

Uke 32: 5,5 mil.
Uke 33: 19 mil.
Uke 34: 10,5 mil.
Totalt: 35 mil.

Og enda er ikke uka over. Satser på å sykle til og fra toget i hvert fall de to neste dagene. Det gir noen km til i boka (8 km hver vei på denne siden av byen og 1,5 km på andre siden).

Å sykle samme ruta hver dag innbyr til egenkonkurranse: Bildet over fra Strava viser at jeg i dag persa på vei hjem; Mossevei-Rv155 klimb. Ikke bare persa jeg, men oppnådde 4. beste tid av de som har sykla det strekket og har lastet opp turen til Strava.

Til tross for i rute med treninga: Jeg teller i skrivende stund på om jeg skal delta på Birkebeinerrittet til lørdag. Skjer en del utenomsportslig i disse dager som ikke akkurat er energigivende. Mer fristende da å slappe av på fredagens velforeningsfest i gata :)



torsdag 11. august 2016

Planen - skyss - puljestart

Først planen: Den var altså denne uka å sykle en tur på ca. fem mil. Det ble ikke en, men fire mindre turer: onsdag 17,91 + 21,03 km (liten pause i mellom for handling på butikk). Torsdag (i dag) 8,46 + 8,49 km (liten tur i minibanken der på midten). Totalt ble det 55,89 km. Slik sett er jeg stadig i rute.

Så skyss: Jeg har fått bekreftet at jeg sitter på med IF Frøy. Det er flott; bare for meg å sette meg inn i bilen lørdag tidlig morgen og kjøre 20 minutter bort til p-plassen ved Skullerudstua. Parkere bilen, sette meg i bussen og bli fraktet fint frem og tilbake fra Birken. Forhåpentligvis går bussen også tilbake til Skullerudstua, ikke til Oslo sentrum, som det i skrivende stund er en viss fare for. Ikke fristende å sykle oppover fra Oslo S til Skullerudstua med sekk på ryggen og bag over skulderen...

Puljestart: Jeg hadde jo håpet å starte tidligere enn i fjor da jeg jo den gang perset, men nei. I år starter jeg 11:15 (mot 10:45 i fjor). Dog: i fjor var jeg i pulje 45, i år i pulje 39. De har tydeligvis gjort noe med puljestartene.

Nå er det fire dagers sykling til og fra jobb som står på programmet til uka. Det er spådd nydelig vær i hvert fall :)

mandag 8. august 2016

Birkebeinerrittet 2016 - oppkjøring og manglende skyss


Jeg liker jo sammenligne ulike år og perioder med hverandre. Nå har jeg sett på antall kilometer syklet i juli og august frem til Birkebeinerrittet samt sluttiden i Birken (til dette brukte jeg Garmin Connects "fremskrittssammendrag"):

2013: 407,58 km - 05:01:50.
2014: 385,89 km - 05:08:25.
2015: 560,71 km - 04:56:40.

Ut i fra disse tallene virker det klart: flere tilbakelagte kilometere gir bedre sluttid i Birken.

I år, juli frem til dags dato: 213,34 km. Skal jeg gjøre det bedre i år enn i fjor, må jeg sykle minst 35 mil på de drøye to ukene som er igjen før Birken. Er det realistisk? Jeg har følgende plan, la oss se om den bringer meg i mål:

Uke 32 (denne uka vi nå er i): En sykkeltur på ca. 5 mil (uka er rimelig full med gjøremål og reise-bort-selskap).
Uke 33: Sykle til og fra jobb mandag - torsdag.  Det utgjør fem mil pr. dag = 20 mil.
Uke 34: Sykle til og fra jobb mandag og tirsdag = 10 mil.

Dette blir faktisk 35 mil. Planen min krever selvdisiplin: Å sykle til og fra jobb fire dager på rappen er ikke nødvendigvis det jeg liker best. Syklet veien en gang før sommerferien tok til. Da brukte jeg 1 t 30 min. til jobb og 1 t 45 min. hjem. Jeg har noen heftige km med opppoverbakker mot slutten av ruta: fra Mosseveien og opp til toppen etter Klemetsrud er det omlag seks km. Snakker vi dager med ufyselig vær, vil det kreve all min egnmotivasjon for å sette meg på sykkelen klokka 06:15.
-----
Så var det temaet skyss: Jeg vet ennå ikke hvordan jeg skal komme meg til og fra Birkebeinerrittet. Min faste bussforbindelse, Ola Tollefsen, svikter meg i år: kun lagfolk som skal sitte på med hans busser. Venter nå i spenning på svar fra ei i IF Frøy. De ser ut til å kunne ha plass til ei som meg. Vet ellers hva som er den mest ideelle måten å bli fraktet på til og fra Birken: En person som kjører meg og sykkelen til Rena og plukker oss opp i Lillehammer når jeg kommer til mål :) Har dessverre ingen slik person tilgjengelig.


torsdag 4. august 2016

Testtur med Charliemors lille limegrønne

Jeg har bestemt meg for i minst mulig grad bruke bilen til og fra jobb kommende skoleår. Flere årsaker til det. Først og fremst kostandene ved bilbruk. En ting er selve dieselen. En annen ting er kilometerlengden i året i forhold til forsikringen. Blir fort dyrt om jeg bare i reise til og fra jobb skal kjøre 25 mil i uka. Så har vi også bompenger; to passeringer hver dag blir også en del kroner i måneden.

Foruten det økonomiske: Miljømessig er det gunstig om færre av oss kjører til jobb.

Jeg gikk til innkjøp av en Bromton-sykkel her i sommer. Seff i fargen jeg digger :) Sykkelen har 20-tommers hjul og er sammenleggbar. Det er poenget her: Sammenleggbar sykkel reiser gratis på tog og buss :)

Jeg bor like utenfor Oslos grenser. Månedskort for to soner er kr 1224 mot kr 690 for en sone. Mao. ønsker jeg dra fra og til et Oslo-stopp. For å komme meg til et busstopp i sone 1, må jeg 2,5 km hjemmefra. Til nærmeste togstasjon er det 8,6 km.

Tog i min situasjon er mest fristende: Kan da sykle 30 minutter til toget, sette meg på toget, gå av etter 21 minutter og sykle (oppover) til jobben i knappe 10 minutter.

Med bussen blir det slik: 10 minutter sykling, 22 minutter (pluss noen minutter for kø) på buss og så vente seks minutter på neste buss (gitt at alt er i rute...), deretter 20 minutter på buss og et par minutter på sykkel til jobben.

I tid blir det omlag en time med sykkel/tog/sykkel og det samme med sykkel/buss/buss/sykkel. Dog er reisetiden med buss litt uforutsigbar pga. kø. Kan jo fort hende at jeg ikke rekker bussen jeg skal bytte til; da går tida.

I dag testet jeg ferden til og fra toget. Tok 28 minutter ned og 32 minutter hjem. Følelsen var god :) Følte meg trygg i nedfartene selv om hjulene er små. Funket også fint på grusunderlag, selv om asfalt er å foretrekke. På minussiden kan jeg si at seks gir er uvant for ei som en tre ganger så mange. Det blir stor forskjell fra et gir til et annet. Savnet noen mellomgir.
---
Snart er det Birkebeinerrittet. Vet om folk som har syklet på en-hjuling og bysykkel. Vet ikke om jeg er så tøff at jeg sykler på min sammenleggbare :)