mandag 30. juli 2012

lørdag 28. juli 2012

Tidsskjema Birkebeinerrittet

Jeg kjenner det i kroppen at det kun er 28 dager igjen til Birkebeinerrittet. Med tanken på mindre trening det siste året enn året forut (vi snakker 50 mil kontra 100 mil på sykkel...), samt at jeg har blitt et år eldre, skal jeg si meg salig fornøyd om jeg klarer matche egen tid fra i fjor. Slik vil da mitt tisdskjema se ut i år:

tirsdag 24. juli 2012

Minnekonserten 22. juli

Det var en sterkt opplevelse å være tilstede på Rådhusplassen søndag. Minnekonsert. Ett år etter de grusomme hendelsene.

Selv minnes jeg den dagen slik: Satt og så på Tour de France (slik jeg hadde gjort hele rittet, hver dag siden det startet). Gikk ut for å lufte bikkja en mikrotur til postkassa. Da lød et drønn i det fjerne. Bikkja reagerte straks med en uro og vaktsomme ører og øyne. "Slapp av, det er bare torden", sa jeg til bikkja (det hadde jo vært regnvær). Så inn igjen til TVen og Tour de France. Etter hvert ble det klart at en bombe var gått av i byen. Her gjaldt det å ikke trekke forhastede konklusjoner mht. gjerningsperson/personer.

Så meldinger om skyting på Utøya.... Uvirkelig. Forferdelig. Legge seg til dette. Våkne opp til det totalt grusomme; 77 drepte.  For en sak jeg ikke fatter. Helt meningsløst. Så skape en mening i dette. Stå opp for vårt demokrati, for vårt lands verdier. Her er alle like mye verd og har en plass i fellesskapet. Også romfolket (samtidig er det kjekt om de kan følge almenne regler om renhold og søppelhåndtering...).



søndag 22. juli 2012

Denne ukas trening

Klarte å få inn 3. treningsøkta i dag - ønsker jo jevnt over å ha tre treningsøkter i løpet av ei uka.

Så da ble uka slik:

Mandag: 11 km løping i Marka (Sognsvann - Ullevålseter t/r - ulik løype opp og ned).
Fredag: 8 km løping på asfalt, for det meste flatt.
Søndag: 52 km sykling i Marka (min faste tur til Sørkedalen, Kikut, Maridalen og hjem).

Syklet samme turen for knappe to uker siden. Klarte den seks og et halvt minutt raskere i dag og er fornøyd med det. Ligger ennå drøye fem minutter bak persen på denne runden. Den stammer fra et drøyt år tilbake. Spørs om jeg slår den noengang - blir jo ikke yngre...

søndag 15. juli 2012

Birkebeinerløpet

Gjelder å ha flere tanker i hodet samtidig. Er nå kun 41 dager til Birkebeinerrittet (dette blir mitt 2. Birkebeinerritt - har i tillegg deltatt to ganger på FredagsBirken). Samtidig er det ikke mer enn 62 dager til Birkebeinerløpet. Dette blir 3. gang jeg deltar på løpet. Og for 3. gang blir løypa annerledes enn året før!

Slik så løypa ut i 2010:








Og slik skulle den også ha sett ut i 2011, men pga. mye nedbør sommeren igjennom, måtte løypa legges om flere steder. Minnes at dette skjedde tett opptil løpsdagen og at det derfor ikke finnes en løypeprofil.

Løypeprofilen i år fremstår helt annerledes. Starten er flyttet fra Sjusjøen til Birkebeineren skistadion.  Målgang som tidligere ved Håkons hall. Og slik ser profilen ut i år:








Noe sier meg at dette blir meget hardere enn i fjor for meg som er ei sinke i oppoverbakker...

Noen uttalelser om den nye løypeprofilen sakset fra Birkens egne nettsider:

- Det er en ganske tøff start med mange harde oppoverbakker. Etter dette er traseen lett kupert med partier i myr, på grus, og på skogsveier. Løypa er veldig variert, og traseen er bred og oversiktlig.
(http://www.birkebeiner.no/Birkebeinerlopet/Nyheter/--Morsom-a-lope)

- Den nye traseen er krevende å løpe, og stiller større krav til deltakerens utholdenhetskapasitet enn det den gamle traseen gjorde. Traseen er lett kupert og har et varierende underlag, noe som gjør den mindre belastende for beina i forhold til den gamle traseen.
(http://www.birkebeiner.no/Birkebeinerlopet/Nyheter/--Morsom-a-lope)

- Det er foretatt store endringer av startområdet og resten av løypetraseen. Den nye traseen er 21 km, og har en svært ulik høydeprofil enn tidligere. Ved å flytte startområde til Birkebeineren Skistadion som ligger 350 meter lavere enn det tidligere startpunktet på Sjusjøen blir det langt færre høydemeter som skal tilbakelegges for deltakerne. Målgang er som tidligere ved Håkonshall. Belastningen på deltakernes bein og spesielt knær blir derfor mindre, og faren for skader som følge av løping i utfor-bakke blir kraftig redusert.
(http://www.birkebeiner.no/Birkebeinerlopet/Nyheter/--Morsom-a-lope)

- Av de totalt 21 kilometer er nå 3,5 kilometer på grusvei.
(http://www.birkebeiner.no/Birkebeinerlopet/Nyheter/Dette-er-den-nye-traseen)

Og slik er løypebeskrivelsen (http://www.birkebeiner.no/Birkebeinerlopet/Om-selve-lopet/Loype): 

Fra start til 1. matstasjon
Starten foregår på Birkebeineren Skistadion på Lillehammer 525 m.o.h. Fra start og frem til 1. matstasjon, som er i veien opp til Finnsveen, løper du i langrennsløypene fra OL-94. Her er underlaget varierende, fra sti med forskjelling underlag til grasbelagt bred skitrasé. Denne delen av traseen har noen kvasse utforbakker. Vær forsiktig, særlig ved nedbør. 

Mellom Finnsvevegen og Mesnasaga, matstasjon nr. 2
Traseen fortsetter i OL-løypene frem til Birkebeinerløypa. Etter ei lita sløyfe mot Nevla kommer du tilbake til Birkebeinerløypa som følges over Sjøsæterveien og ned på Sagmyra. Hele denne strekning har grasbelagt trasé. Fra Sagamyra løper du inn på Ingalåmi traseen frem til Myggbukta. Denne delen av løpstraseen blir i 2012 opparbeidet til sykkelsti, og underlaget blir grus. Fra Myggbukta til matstasjon på Mesnasaga er det skogsbilvei i 1 km. Avstand fra start til matstasjon nr. 2 er ca 5,5 km. 

Mellom Mesnasaga og Kroken, matstasjon nr. 3
Etter matstasjonen på Mesnasaga løper du på nytt inn i Ingalåmi traseen til du har passert brua over Mesnaelva. Her er det fast, men stedvis noe steinete, underlag. Etter å ha passert Mesnaelva kommer du inn på Vårsætervegen, som er en flat skogsbilvei med gras på begge sider og i midten. Etter å ha løpt på skogsbilveien i 2,5 km tar du ned til høyre og inn i Ingalåmi traseen igjen. Her er underlagt noe varierende med noen bløte partier frem til matstasjonen ved Kroken etter ca 15 km. 

Fra Kroken til mål ved Håkons  Hall
Fra siste matstasjon og til mål ved Håkons Hall er det 4,5 km. Den første kilometeren er på flat sti med en del steiner og noen små bløte partier. Videre kommer du inn på Maihaugløypa som følges til du kommer inn i lysløypa rett i bakkant av Maihaugen. Her det 1,5 km med enkelte bratte bakker og noen kortere bløte partier. Lysløypa, som er flat og lett å løpe i, følges frem til toppen av Kleivbakken. På denne strekningen krysser traseen to lokalveier i Nybu. Vær oppmerksom, kryssende trafikk kan forekomme. Fra toppen av Kleivbakken går løypa på skrå ned bakken og en liten runde i bunn av bakken før målgang ved Håkons Hall etter 21 km.