torsdag 29. november 2012

En smertefri dag; ærre mulig?!?!!!!

Ja, i går, onsdag, var første gang på maaange uker at ryggen hadde mer eller mindre en hel dag uten smerter!!!! Jeg satser på at det var tirsdagens trening på Elixia som gjorde utslaget.

I dag torsdag, var smertene atter tilbake. En tur innom manuellperapeuten før nok en økt på Elixia. I dag 30 minutter sykling og 15 minutter styrke. Nå krysser jeg fingre og tær for at ryggen i morgen får nok en smertefri dag :)

tirsdag 27. november 2012

Godt med fysisk aktivitet!

På oppfordring fra min manuellterapeut, som jeg var hos i går, tok jeg meg i kveld en tur til min lokale Elixia for en sykkeltur. Min manuellterapeut sa jeg skulle starte rolig, type 10 miutter. Jeg syntes i grunnen syklinga gikk såpass lett at jeg doblet den tiden. Helt flott å sykle når skyte rygg og lene meg forover; det er godt for ryggen.

Etter syklinga bevilget jeg meg et kvarter med styrketrening. Først noen (12 x3) trekk med de to taustumpene, denne saken som minner meg om stavetak.

Deretter "magekrønsjeren", også den 12 x 3.

Så en sak som er for armene. 12 x 3 x 2 da den har to forskjellige måter å holde hendene på.

Noen bendytt var så godt (12 x 3) før jeg avsluttet med ett minutt planke.

"stavetak"
"magekrønsjer"

brystpress med to ulike grep
Manuellterapeuten sa forrsten at denne ryggen min kommer til å ta sin tid... Hennes mål er i første omgang at jeg skal få mindre smerter. Nå har jeg jo mer eller mindre konstante smerter. Hun gren dessuten på nesa over at jeg skal på skikurs om halvannen uke. Men det har jeg altså tenkt til! Vil heller ha det vondt og samtidig være ute i en herlig skiløype enn å subbe rundt på barmark og også ha det vondt.

fredag 23. november 2012

Vi sier det er håp

Spondylolistese grad 1 L5/S1 er det altså jeg sliter med. Hos meg snakker vi om at L5 har glidd 4 mm frem på S1. Ble litt klokere etter å ha vært hos fastlegen i dag. Han tegnet og forklarte ved hjelp av en ryggvirvelmodell.

L5 er den nederste av de fem lumbalvirvlene, også kalt lendevirvlene. S1 er den øverste av de fem sakralvirvlene som danner korsbenet.

Mulig  spondylolistese "ankom" da jeg første gang erfarte isjiassmertene for åtte uker siden under den joggeturen Nøklevann rundt. Samtidig har jeg minner om den gang jeg som 16-åring var inne på Sofies minde for utredning til mulig operasjon pga. nettopp skiveutglidning...

I følge mitt MR-svar har jeg spondylolyse/grad 1 spondylolistese.

Stjal dette bildet fra nettet nå (fy skam; ikke stjele!) som viser greia: figur a viser spondylolyse som i 74 % av tilfellene ( i følge nettsiden jeg stjal bildet fra) leder til spondylolistese (figur b).

Hvor ligger så håpet?? Tja, betennelsesdempende piller er fint å ha. I tillegg ser jeg veldig frem til mandagens time hos manuellterapeuten! Der ligger håpet om bedring som igjen fører til at jeg kan ta meg en joggetur om ikke at for mange uker!

mandag 19. november 2012

Dommen har falt: spondylolistese


Tok da MR på fredag. Det forløp helt uten de store former for klaustrofobi. Kjente litt på det tette rommet i det jeg ble "trillet inn" i tuben, men vel inne kunne jeg ved å vri hodet litt bakover se ut i rommet bak meg. Hadde dog ikke det store behovet for det. Hele greia tok kun 10 minutter.

Ettersom jeg betalte for hele gildet selv, kunne jeg alt i dag ringe henvisende kiropraktor for resultatet. Og greia er altså spondylolistese samt et minimalt prolaps litt lenger oppe som ikke har noe klinisk betydning.

Har google spondylolistese og funnet ut dette:

Spondylolistese betyr glidning mellom to virvler. Tilstanden er utbredt og finnes hos om lag 5 - 8% i befolkningen. Spondylolistese kan ikke trenes bort. Ved instabilitet eller klem på ryggnerver, er operasjon  en varig løsning med god prognose.

(Spine Center Bergen)

-------------------------------------------------------

Spondylolistese kalles også virvelforskyvning, og oppstår når en ryggvirvel glir i forhold til en underliggende virvel.

Det finnes flere typer av spondylolistese.

Det vanligste symptomet på spondylolistese er smerter i lavryggen.

Ofte er det første fysiske tegnet på spondylolistese stramhet i hamstringmuskulaturen i lårene.

Konservativ, det vil si ikke-kirurgisk behandling for spondylolyse og spondylolistese er vanligvis hvile, fulgt av styrkeøvelser for mage og ryggtavle. En fysioterapeut er ofte behjelpelig med å få deg tilbake på beina og kan instruere deg i hvordan du skal gjøre disse øvelsene uten å forverre symptomene. Spesiell oppmerksomhet bør rettes mot å tøye ut hamstringsmuskulaturen. De har strammet seg på grunn av ryggsmertene, og jo strammere de er jo mer bidrar de til ekstra belastning på mellomvirvelskiva og bruddet. Tøyningen bryter smertesirkelen som førte til at hamstringsmusklene ble stramme i utgangspunktet, og dermed bidro til at ryggsmertene ble verre.

(Ryggforeningen)

-------------------------------------------------------

Jeg har bedt om å få tilsendt papirene fra MR-undersøkelsen; vet jo ikke hvilken type jeg har. "Artig" dog å lese om det første tegnet: stramhet i hamstringmuskulaturen i lårene. Jeg har i flere måneder kjent på noe vondt på baksiden av mitt høyre lår. Tenkt på det som en slags strekk som følge av all løpinga og stusset litt ved at det nå ikke gikk over etter flere uker uten jogging.

Har sendt mail til en fysioterapeut jeg har fått anbefalt og håper hun kan komme med gode råd nå som jeg vet noe om årsakene til mine ryggvondter.

torsdag 15. november 2012

Prinsipper har falt

Ja, i morgen skal jeg ta MR av LS COL (er det noen fagkyndige som kan fortelle nøyaktig hvilken del av ryggen vi her snakker om?). Har rett og slett så vondt i ryggen at jeg i går ettermiddag mailet meg til en MR-undersøkelse denne uka. Mer eller mindre konstante smerter, og smertestillende har tilsynelatende ingen virkning.

Så der ryker altså mine prinsipper rundt det private helsevesen... Får satse på at en annen person da blir happy over å få min timen den 15.12.

Gruer nå litt for selve MR-en. Håper slippe dytte hodet inn i maskinen. Og så er jeg spent på hva MR-en kommer til å vise. Den kan jo komme til å vise noe jeg slettes ikke liker...

tirsdag 13. november 2012

Fotrulle

Har gode kollegaer som jo har fått med seg min vonde rygg. I dag kom en av dem og lånte meg sin fotulle. Hun fortalte meg at hun selv brukte denne med godt resultat de gangene ryggen hennes gjorde vondt. La oss kalle det fotsoneterapi.

Greia er å sitte og la denne fotrullen rulle under føttene noen minutter. Satte i gang på jobben og rullet noen ganger de stundene jeg hadde mulighet (som lærer vil det si i friminutter og møtetid). Om det er rulla sin skyld eller ei: jeg har i dag vært bedre i ryggen enn på lenge! Nesten så jeg ikke kjenner smerten når jeg går. Verre når jeg sitter. Men dog, en god dag i dag :)

Fikk forresten inn MR-tilbudene til tre ulike steder i dag: prisenen lå fra kr. 1890 til 2200.  Vanlig egenandel ligger på ca. kr. 220.... Rent prinsipielt dropper jeg denne egenbetalte MR-en. Ser at det kan være gode argumenter for å kjøpe meg plass, slik som at da blir køene kortere for de som ikke betaler. Men mye i meg liker svært dårlig denne måten å kjøpe seg fremover i køen (jeg kunne få time denne uka...). Derfor venter jeg da til 15. desember og fortsetter å rulle.


mandag 12. november 2012

Tålmodighetsprøve

Trur det er en test dette. Det at jeg uke etter uke har en rygg som er vond og ikke blir bedre selv etter fire ganger hos kiropraktor.

Det er nå gått drøye seks uker siden jeg første gang hadde isjiassmerter, den søndagen da jeg prøveløp Nøklevann rundt. Selvsagt ikke et klu da å løpe i ukene rett etterpå, endog løpe selve Nøklevann rundt helgen etter.  Fikk jo vondt i ryggen/isjiassmerter på hver enda joggetur. Næremer seg nå fire uker siden sist jeg jogget. Det kaller jeg også en tålmodighetsprøve.

En tålmodighetspøve til: vente på MR-time. Fikk i dag av kiropraktoren en henvisning til MR av LS COL (akkurat...fint legespråk). Ringte så til et sted hvor slikt kan utføres. Første ledige time: 15.12. Akkurat....

Har forstått at mange av sentrene hvor MR kan utføres har ledige timer og det nesten på dagen, men da må man betale for seg. I kveld har jeg da mailet tre ulike steder for å høre hva den fornøyelsen kan koste. Samtidig er jeg prinsipielt i mot å kjøpe seg plass på denne måten... Og samtidig er ryggen pyton... Jeg satser på at MR er innmari dyrt, slik at jeg ikke blir fristet over evne :)

Håpet er at MR skal kunne fortelle min fastlege, evt. min kiropraktor, hva som måtte være galt fatt der i ryggen. For noe er det, og at legen utifra det kan anbefale tiltak.

Knappe fire uke til jeg skal på skikurs på Skeikampen. Dit skal jeg  - og jeg skal gå på ski samma hva ryggen måtte si!

tirsdag 6. november 2012

Får nyte snøen og sola :)

Var altså hos kiropraktor sist torsdag, fysioterapeut fredag og ny kiropraktortime i går, mandag.

Etter første time hos kiropraktoren kjente jeg meg hakket verre; ikke noe bedre. Kanskje som forventet? I hvert fall sier noen forståsegpåere at det kan skje.

Fysioterapitimen var fin. Fikk en innføring i ryggens antatomi og de som muligens skjer inni min. Moralen ble å ta "planken" jevnt og trutt. Det er en fin styrkeøvelse for ryggen. I tillegg: ligge på mage, håndflater i gulvet og så dytte overkroppen opp/bakover til albuene er strake. Gjør disse øvelsene hver dag nå.

Tilbake hos kiropraktoren i går: Han klødde seg litt i hodet over at jeg ikke hadde kjent noen bedring på noe som helst vis etter behandlingen torsdag. Knakk så litt mer og litt høyere opp på ryggen enn sist. Vel... i går kveld kunne jeg ikke sitte. Måtte gi meg etter tre kvarter på korpsøvelsen. Det absolutt beste er å ligge flatt; da har ryggen det godt.

På jobb i dag dopet jeg meg ned med en Paracet og en Ibuxprofen. Det døyvet smertene i noen timer.

Skal tilbake til kiropraktoren fredag. Da må jeg tydelig si i fra at dette ikke kan fortsette. Kan ikke betale i dyre dommer for å bli dårligere!

Begynner tære på tålmodigheten min, denne ryggen. Nå som snøen begynner vise seg, ønsker jeg virkelig å komme meg ut på ski! Slik ryggen er nå, kan jeg glemme det....

torsdag 1. november 2012

Tok min rygg og dro til kiropraktoren

Etter div. oppfordringer, rintge jeg kirkopraktoren i dag og fikk meg time - i dag! Har jo vært hos kiropraktor tidligere i mitt liv. Vært hos div. leger også med denne ryggen. Som 12-årig var det snakk om operasjon pga. skiveutglidninger. Operasjon ble det ikke noe av, men en rygg som plager meg for år til annet, det har jeg.

Kiropraktoren undersøkte ryggen og konstaterte at ikke alt er som det skal. Så knakk han litt. Ny time mandag. Kiropraktoren mente han skulle klare løse opp der i min rygg. Han likte dog ikke de plutselige isjiassmertene jeg opplevde å få for en drøy måned siden. Han utelukket helller ikke at jeg hadde fått en prolaps, selv om min fastlege avviste akkurat det.

Bedrer ikke min rygg seg (i løpet av noen uker?) mente kiropraktoren at MR var på sin plass, akkurat som også min fastlege snakket om.

Forøvrig mente kiropraktoren at denne vonde ryggen absolutt ikke skulle jogge....