lørdag 15. mars 2014

Birkebeinerrennet 2014: ctrl+alt+del

Tatt av vinden. Vi snakker vindstyrke 20 m/sek på morgenkvisten der oppi fjellet. Bildet til venstre er tatt av løypekjører Johannes Haukåssveene på Raufjellet i dag tidlig.

Vi ankom Rena med buss kl. 6. (Jeg satt atter på med Ola Tollefsens bussreiser). Hentet startposen.  Satte oss tilbake i bussen; stadig på Rena. Så kom meldingen om at rennet var utsatt en time. Så, ikke alt for lenge etter det igjen, kom beskjeden om at rennet var avlyst pga. sterk vind.

Der må sies: Jeg ble ikke veldig lei meg, kanskje heller lettet. Jeg har jo gått minimalt på ski denne vinteren. I tillegg hadde jeg mine helt nye, ubrukte ski. Tro hvordan de ville være å gå på?  Og så å gå i 10 m/s motvind over Raufjellet fristet ikke akkurat! Ja, det var meldt om svakere vind i løpet av dagen, men stadig for kraftig til at det var forsvarlig å sende 17.000 løpere ut på tur over fjellet.

Da jeg skulle vært omtrent på Midtfjellet, stod jeg her hjemme i uteboden og tok av klisteret jeg hadde lagt på i går. Deretter varmet jeg inn "sommerglideren" - den gule, myke som skal hindre sålen i å tørke ut de månedene skiene nå skal få hvile.

---
Nå venter en jogg- og sykkelsesong! Men "trippærn", blir den godkjent i år? I år er det 5. gang jeg tar alle tre "øvelsene".

tirsdag 11. mars 2014

Fire dager før rennet

Kjenner spenningen stige. Har begynt å tråle nettet for smøretips. Oslo Sportslagers tips er de jeg pleier holde meg til. De har foreløbig ikke kommet med tips, men har satt i gang årets spørre- og svarrunde.

Swix har begynt legge ut sine tips. Basert på disse tipsene og værvarslinga til yr, har jeg i kveld lagt glider på skia: Swix HF8. Jeg dropper pulver i år. Har ikke Swix Cera FC8X, som er den som anbefales, og tenker ikke bruke penger på smøring nå.

På lørdag ligger det an til temperaturer mellom minus 2-3 og pluss 2-3. Tro hva anbefalingen blir mht. festesmøring? Ser for meg noe klister dekket med voks. Kanskje Gurupute i bunn, deretter et mellomlag med fiolett klister før en voks på toppen.

Ser av smøreboka til brødrene Aukland at de anbefaler på 0 - +3-føre Gurublanding i bånn, Swix KR35-klister som mellomlag og en blanding av Vauhti fiolett klister og Start universalklister på toppen. Nå har ikke jeg alle disse klistervariantene. Avventer tipsene fra Swix og Oslo Sportslager. Tipper jeg får feste med noe av all den smøringa kofferten min har å by på :)
-----
Her er Birkebeinerrennet, minutt for minutt. Får vel kose meg med den innimellom frem mot helgen :)

torsdag 6. mars 2014

Birkebeinerrennet, starttid og tipp av tid

Jeg har nå fått tildelt starttid i Birken. Aldri startet tidligere :)

På "min side" kan jeg tippe egen sluttid. For meg sier det seg jo selv hva jeg skal tippe... Min historikk er jo som følgende de tre foregående årene:

2011: 5:17
2012: 5:18
2013: 5:19

Trenger da ikke være hjerneforsker for å forstå at jeg i år har tippet 5:20 :)

Jeg skal være MEGET fornøy om jeg oppnår dennen tiden. Fra 20. november til i dag har jeg kun gått 95,18 km på ski. Tilsvarende gikk jeg i samme periode i fjor 396,58 km på ski. Løping denne perioden i fjor: 24,53 km. Løping nå fra november og til i dag: 56,41 km.

Det er ikke store treningsgrunnlaget; lite å skrive hjem om. Jeg ser frem til en flott skitur over fjellet. De få bildene jeg har sett fra distriktet der løypa går, ser lovende ut :) Jeg satser først og fremst på å få godt feste, dernest ok glid.

Tenker forøvrig gå på mine nye ski; ikke gått en meter med dem så langt pga. alt for lite snø her i marka. Føler at jeg har lite å tape med å ta ny-skia. De kan vel ikke skille seg så mye ut i forhold til de gamle mht. smøringa! Håpet er at ny-skia faktisk skal gi med det lille ekstra som gjør at jeg klarer gå på omtrent samme tid som foregående år.

onsdag 5. mars 2014

Gårsdagens "joggetur"

Jeg skrev sist at jeg planla tre joggeturer i uka frem mot Birken. De to ukene som ligger bak har hver fått kun to joggeturer.  Slik er den saken.

I går var det duket for tur i kveldinga. Det ble sesongens siste skitur i Oslomarka! Ferden gikk fra Frognerseteren til Kobberhaughytta og derifra mot Ullervålseter og så ned til Sognsvann.

Det begynte med ok løyper og (nesten) opphold. Kun ok løyper fordi løypene er preget av våt, grovkornet snø (savner den knitrende, hvite sneen). Hadde smurt med universalklister og la oppå VR60 et par ganger underveis. Det ga greit feste.



Etter hvert kom regnet. Da kjente jeg på at dette var en skitur for de spesielt interesserte! Fra Ullevålseter og ned mot Sognsvann var det klissvåte løyper. Ikke min drøm. Derfor altså siste skitur i marka for denne sesongen. Ser frem til en strålende og kald vinter 2014/2015 :)

Bildet viser at jeg har godt med reflekser på min skidress - hva i all verden er nå det godt for??? Gikk med hodelykt fra Kobberhaugen til Ullevålseter. Egentlig liker jeg best gå uten, men det var såpass tåkete i går at det var greit få litt peiling på terrrenget en meter eller to frem, særlig i nedoverbakkene.